Aktuelnosti

Program Evropske komisije - "Erazmus za mlade preduzetnike"

13nov2018

Erazmus za mlade preduzetnike je prekogranični program razmene preduzetnika sa ciljem podrške novim i potencijalnim preduzetnicima da steknu odgovarajuće veštine upravljanja malim i srednjim preduzećima, tako što će u periodu od jednog do šest meseci raditi sa iskusnim preduzetnikom u jednoj od evropskih država.

Za učešće u programu „Erazmus za mlade preduzetnike“, zainteresovani se prijavljuju elektronskim putem, a mogu se prijaviti potencijalni preduzetnici (nezaposlena lica, studenti) i preduzetnici koji su osnovali ili zaposleni u kompaniji koja je osnovana u poslednje 3 godine.

U programu učestvuje i preduzetnik domaćin, u čijoj kompaniji mladi preduzetnik stiče iskustvo. Boravak preduzetnika u inostranstvu delimično finansira Evropska komisija kroz finansijsku podršku u pokrivanju troškova putovanja i boravka.

Sporazum o finansijskoj podršci za učešće u programu potpisuju nacionalna kontakt institucija (posrednička organizacija) i preduzetnik koji ide na usavršavanje u inostranstvo (tzv. novi preduzetnik).

Pogodnosti za nove preduzetnike: 

Aktivnim učešćem u programu Erazmus za mlade preduzetnike, mladim preduzetnicima postaju dostupne mnogobrojne pogodnosti koje će im pomoći da uspešno vode ili osnuju kompaniju. 

Boravak je u periodu do šest meseci kod iskusnog preduzetnika u državi Evropske unije kako bi se iz prve ruke steklo znanje o osnivanju kompanije u velikom broju delatnosti kao što su: marketing/prodaja, finansijsko računovodstvo, odnosi s kupcima, poslovne finansije, itd. Učesnik programa ima mogućnost da: 

 • poboljša svoj poslovni plan;
 • ojača samopouzdanje i veštine; znanje vezano uz određene sektore ili know-how, tehničke i upravljačke veštine;
 • sarađuje sa drugim preduzetnicima i razvija međunarodne poslovne odnose;
 • uspostavi kontakte i izgradi snažne odnosa koji mogu poslužiti za uzajamno savetovanje, preporuke i pronalaženje poslovnih partnera u inostranstvu;
 • upozna se s drugačijim kulturnim i poslovnim okruženjem kao i s načinom kako kompanije posluju u EU;
 • usavrši jezičke veštine. 

Pogodnosti za domaćine preduzetnike 

Kao preduzetniku domaćinu koji učestvuje u programu razmena će pružiti priliku: 

 • da radi s energičnim i motivisanim novim preduzetnikom koji može doprineti poslovanju inovativnim stavovima, novim veštinama i znanjem
 • da bude u ulozi savetnika ili mentora
 • da nauči o stranim tržištima, proširi svoje poslovne mogućnosti i obavlja poslove u inostranstvu
 • da razgovara s preduzetnicima iz drugih zemalja učesnica
 • da uspostavi kontakte i izgradi snažne odnose koji mogu poslužiti za uzajamno savetovanje, preporuke i pronalaženje poslovnih partnera u inostranstvu
 • da usavrši znanje stranog jezika 


Kako učestvovati u programu:
 

Aplicira se putem linka www.erasmus-entrepreneurs.eu.

Privredna komora Srbije je od 1. februara 2018. godine nacionalna kontakt institucija za realizaciju programa Evropske komisije „Erazmus za mlade preduzetnike“, a programom koordinira Centar za EU integracije.

Za dodatna pitanja i informacije obratite se timu PKS za Program „Erazmus za mlade preduzetnike“, i zakažite sastanak elektronskim putem na: erasmus@pks.rs, ili tel:

Jovana Stanojević, 011 3300 937
Dina Tričković, 011 3304 570 lok. 431

PREUZMITE: Brošura Erazmus