Aktuelnosti

Vodič: Nenajavljen uviđaj Komisije za zaštitu konkurencije

05jun2018

U prilogu vam dostavljamo Informaciju, kratak vodič kroz prava i obaveze stranaka pri nenajavljenom uviđaju koju je izradila Komisija za zaštitu konkurencije.

Namera Komisije je da, na ovaj način, tržišnim učesnicima što više približi postupak nenajavljenog uviđaja, a uz predstavljanje prava i obaveza, predočene su i moguće sankcije koje se primenjuju u slučaju da stranka onemogućava sprovođenja uviđaja.

Podsećamo vas da je krajem prošle godine Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija formiralo Radnu grupu koja intenzivno radi na izmenama Zakona o zaštiti konkurencije, kao i da Privredna komora Srbije ima svog predstavnika u istoj.

Svakako jedna od krucijalni primedbi članica Privredne komore Srbije, na primenu trenutno važećeg Zakona o zaštiti konkurencije, je institut nenajavljenog uviđaja, u kome Komisija raspolaže preširokim ovlašćenjima. Kao predlog zakonskog rešenja ovog instituta Privredna komora Srbije će predložiti da se kao uslov za sprovođenje uviđaja u postupku zbog povrede konkurencije, predvidi obavezno postojanje odgovarajuće odluke nadležnog suda.

Na sastancima Radne grupe još uvek nije razmatrana odredba Zakona koja reguliše pitanje nenajavljenog uviđaja.

Privredna komora Srbije će vas blagovremeno informisati o stavu Radne grupe po navedenom pitanju, kao i drugim komentarima/primedbama i sugestijama koje smo dobijali od naših članica.

Preuzmite:

1. Vodič kroz prava i obaveze stranaka pri nenajavljenom uviđaju